• Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση – Πρέπει να αντιμετωπίζεται;

  Ναι, όταν υπάρχει καύσος στο επιγάστριο ή πίσω από το στέρνο ή αίσθημα παλινδρόμησης. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντοτε με αλλαγές τρόπου ζωής και διατροφής ή και με φάρμακα και σπάνια επεμβατικά.

 • Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τι προκαλεί; Επανέρχεται;

  Στους περισσότερους προκαλεί γαστρίτιδα. Σε λιγότερους έλκος στο 12δάκτυλο ή το στομάχι. Στο 0,5% καρκίνο του στομάχου. Σε επιτυχή αγωγή εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου, επειδή πάντοτε παραμένει ένας μικρός αριθμός μικροβίων που επιζούν, σε ένα ποσοστό 10-15%, σε 5-10 χρόνια, ενεργοποιείται και πάλι.

 • Βιταμίνη Β12. Γιατί πέφτει και πώς αντιμετωπίζεται;

  Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις της μείωσης της Βιταμίνης Β12 ευθύνεται η ατροφία (δηλαδή πάθηση) του βλεννογόνου (της εσωτερικής μεμβράνης) του στομάχου. Για αυτό σε κάθε πτώση της Β12 θα πρέπει να γίνεται γαστροσκόπηση. Αντιμετωπίζεται είτε με υπογλώσσια δισκία είτε με στοματικά spray Β12.
  Όταν υπάρχει μεγάλη πτώση, μη ανταπόκριση, αυτοαντισώματα για το στομάχι ή άνοδο της ορμόνης της γαστρίνης, τότε αντιμετωπίζεται με ενέσιμη Β12. Η θεραπεία Β12 δίνεται πάντοτε σε σχήμα εφόρου ζωής.

 • Καρκίνος Στομάχου. Τι ευθύνεται;

  Κυρίως ευθύνεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Σε μικρότερο ποσοστό ασθενών ευθύνεται η Αυτοάνοση Γαστρίτιδα.
  Μικρότερη βλαπτική επίδραση έχουν το τσιγάρο, το αλκοόλ, το αλάτι. Η κληρονομικότητα πάντοτε παίζει και αυτή το ρόλο της.

 • Δυσανεξία στη λακτόζη. Συχνότητα; Επιπτώσεις;

  Περίπου οι μισοί ενήλικες Έλληνες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Στην Τρίτη ηλικία το ποσοστό μεγαλώνει. Στα παιδιά είναι σπάνια.
  Άμεσα προκαλεί μετεωρισμό (φούσκωμα), βορβορυγμούς, αέρια, δυσπεψία και πάντοτε διάρροια. Μακροπρόθεσμα προδιαθέτει σε οστεοπόρωση λόγω μη απορρόφησης ασβεστίου και βιταμίνης D.

 • Πολύποδες και Καρκίνος Παχέος εντέρου. Συσχετίζονται;

  19 στις 20 φορές, ο καρκίνος παχέος εντέρου προκαλείται από πολύποδα που φύτρωσε 10-20 χρόνια πρωτύτερα. Όλα τα άτομα στα 50, 60 και 70 πρέπει να κάνουν προληπτική κολονοσκόπηση. Όταν υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση από πολύποδα ή καρκίνο παχέος εντέρου οι κολονοσκοπήσεις θα πρέπει να αρχίζουν στα 40 και να γίνονται κάθε 5 χρόνια μέχρι τα 80.

 • Λιπώδης διήθηση ήπατος. Είναι επικίνδυνη; Χρειάζεται αντιμετώπιση;

  Η λιπώδης ηπατική διήθηση διακρίνεται σε ηπατική στεάτωση όταν δεν υπάρχει φλεγμονή και σε στεατοηπατίτιδα όταν υπάρχει φλεγμονή. Όταν τα ηπατικά ένζυμα (τρανσαμινάσες) είναι αυξημένα υπάρχει φλεγμονή. Η στεατοηπατίτιδα μακροπρόθεσμα είναι εξίσου επικίνδυνη με τις ιογενείς ηπατίτιδες Β και C και πρέπει να αντιμετωπίζεται.

 • Ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C. Είναι επικίνδυνες;

  Η ηπατίτιδα C σήμερα είναι ιάσιμη νόσος, καθόσον υπάρχουν φάρμακα από του στόματος που σε 2-3 μήνες εξουδετερώνουν τον ιό. Για την ηπατίτιδα Β υπάρχουν φάρμακα (δισκία) ασφαλή που σε μόνιμη καθημερινή λήψη (ένα δισκίο) αδρανοποιούν τον ιό. Οι ηπατίτιδες Β και C είναι επικίνδυνες όταν υπάρχουν, χωρίς να έχουν διαγνωστεί και έτσι να μείνουν χωρίς αντιμετώπιση.

 • Πέτρες στη χολή. Χειρουργείο πάντοτε;

  Οι 6 στους 10 ασθενείς με χολολιθίαση δεν θα χρειαστεί να χειρουργηθούν ποτέ. Θα πρέπει να χειρουργηθούν αυτοί που: α) έχουν κολικό χολής, β) έχουν υπερηχοτομογραφικά εικόνα χολοκυστίτιδας (φλεγμονής), γ) έχουν πέτρα μεγάλη, πάνω από 2,5 εκατοστά, δ) έχουν πλήρη κατάληψη της χοληδόχου κύστης από πολλαπλούς λίθους (χοληδόχος κύστη σαν πορσελάνη), ε) έχουν ιστορικό παγκρεατίτιδας, στ) έχουν πρώτου βαθμού συγγενή με χολαγγειοκαρκίνωμα, ζ) θα υποβληθούν σε βαριατρική επέμβαση για αδυνάτισμα.

 • Ελκώδης Κολίτιδα, Νόσος του Crohn. Συχνά νοσήματα; Είναι επικίνδυνα;

  Δεν είναι σπάνια νοσήματα. Σε ένα νομό με 100.000 πληθυσμό, κάθε χρόνο θα διαγιγνώσκονται πάνω από 15 ασθενείς καινούργιοι με τέτοιο νόσημα.
  Χρειάζονται μόνιμη συστηματική παρακολούθηση και κατάλληλη αντιμετώπιση. Ναι, είναι επικίνδυνα νοσήματα αν δεν διαγνωσθούν, ή αν δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Η επικινδυνότητα αφορά και ενδεχόμενες σοβαρές επιπλοκές και αυξημένο κίνδυνο κακοήθειας και σπάνια κίνδυνο ζωής.

Επικοινωνήστε μαζί μας